İncir Sineği Türleri ve Özellikleri
23 Temmuz 2024

İncir Sineği Türleri ve Özellikleri

İncir Sineği

İncir sineği, diğer adıyla incir arısı, yöre halkının "ilek" olarak adlandırdığı erkek incirlerin dişi incirleri döllemesinde görev alan, polen taşıyan bir böcektir. Sarı lop denilen dişi incir ağaçlarının meyveleri mermi büyüklüğüne geldiğinde, bu meyvelerin büyüyüp yenilebilir hale gelmesi yani "top" diye nitelendirilen evresine ulaşmadan dökülüp telef olmaması için incirin erkeği olan ilekten çıkan sinekler tarafından döllenmeleri sağlanır. Aksi halde, olgunlaşmamış incirler sararır ve dalından düşer.

İncir Ağaçlarında İlek Kullanımı

İncir ağaçlarının bulunduğu bahçelerde erkek incir ağaçları genellikle çok azdır. Ağaç sahipleri, başka bahçelerden ve ağaçlardan toplanan ilekleri yani erkek incirleri köy meydanında kurulan pazarlardan alır ve satarlar. Bu pazarlara "ilek pazarı" veya "sinek pazarı" denir. Fiyatlar ise genel ihtiyaç durumuna göre değişiklik göstermektedir. Yeteri kadar ilek ağacı olmayan yetiştiriciler veya bahçe sahipleri bu pazarlardan ilek temin ederler.

İleklerin Hazırlanması ve Kullanımı

Geçmişte, erkek incirler "kova otu" denilen yaklaşık 50 cm uzunluğundaki ip benzeri bitkiye dizilerek döllenme sağlanırdı. Günümüzde ise yaklaşık 10-15 cm uzunluğunda delikli, file şeklindeki torbalarda işlem yapılmaktadır. Bu filelerin içerisine yaklaşık 6-8 adet erkek incir yerleştirilir ve dişi incir ağacının gövdesine, kısa bir tel parçası ile güneş görmeyecek şekilde bağlanarak transfer gerçekleştirilir.

Döllenme Süreci ve Önemi

Bu işlem, sabah gün doğumundan önce yani çok erken saatlerde veya akşam gün batımı saatlerinde yapılmalıdır. Zamanın önemine ilişkin, araştırmacılar ve yetiştiriciler gün dönümü öncesinde bir sineğin yaklaşık 40 adet olgunlaşmamış dişi inciri döllendiğini belirtmektedir. Sinekler gün dönümünden sonra tembelleşip ağırlaştıkları için sabah erken saatler polen transferi açısından çok daha önemlidir. Gün dönümü sonrasında ise ileklerin bulunduğu fileler ağacın en yüksek noktasına asılmaktadır. Bunun sebebi, sineklerin gün dönümünden sonra tembelleşip ağırlaştıkları için aşağı doğru daha kolay uçabilmesidir.

İşlemin Tekrarlanması

Bir incir bahçesinde yaklaşık 10-15 gün içerisinde bu işlem en az 2-3 kez tekrarlanır. Bu sayede, dişi incirlerin döllenmesi ve sağlıklı bir şekilde olgunlaşması sağlanır.

Ek Bilgiler

İncir sineklerinin döllenme işlemi sırasında dikkat edilmesi gereken diğer hususlar şöyledir:

  • Polen taşınacak erkek incirlerin sağlıklı ve olgun olmasına dikkat edilmelidir.
  • Filelerin deliklerinin sineklerin rahatça geçebileceği büyüklükte olması gerekmektedir.
  • İleklerin bağlanacağı telin ağaca zarar vermeyecek şekilde yerleştirilmesi önemlidir.

Bu hususlara dikkat edilerek yapılan döllenme işlemi, incir ağaçlarının daha verimli olmasını ve kaliteli incir meyvelerinin elde edilmesini sağlar.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

İncir Havuç Kürü İbrahim Saraçoğlu

İncir Havuç Kürü İbrahim Saraçoğlu

İncir Dolması Tarifi ve Malzemeleri

İncir Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Kuru İncir Diyeti Nasıl Uygulanır?

Kuru İncir Diyeti Nasıl Uygulanır?

İncir Kurutma Tarifi ve Malzemeleri

İncir Kurutma Tarifi ve Malzemeleri

Kuru İncir Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Kuru İncir Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Yaş İncirin Faydaları Nedir?

Yaş İncirin Faydaları Nedir?

Güncel

İncir Kürü Nasıl Yapılır?

İncir Kürü Nasıl Yapılır?