Ham İncir Reçeli Ham incir reçeli, incirin olgunlaşmamış halinden veya ilek inciri olarak da bilinen erkek incirden yapılan bir tariftir. Hiçbir zaman olgunlaşmayan bu incirler, dalında beklediğinde çürümektedir. Bu yüzden olgunlaşmayan bu incirleri reçel olarak kullanmanız faydalı olacaktır. Ham İncir Reçeli Malzemeleri
Ham İncir Reçeli Nasıl Yapılır? Reçeli yapmak için ilk olarak incirleri yıkayın. Yıkadığınız incirlerin sap kısımlarını kesin. Eğer incirler çok küçük boyutlardaysa alt kısmını bıçakla delin veya küçük bir oyuk açın. Daha sonra suyu koyduğunuz tencerenin altını açarak kaynatın. Kaynayan suya incirleri ekleyip üzerine düz bir kapak kapatın. Suyun incirleri kapatacak kadar olmasına dikkat edin. Kaynamaya başladıktan sonra 10 dakika daha kaynatıp suyunu süzün. İncirleri süzdükten sonra soğuk su dökün ve birkaç dakika bekletin. Bu sırada su ılık hale geleceği için bu suyu döküp yeniden soğuk su ekleyerek şoklama yapmanız gerekiyor. İncirler tamamen soğuduğu zaman suyunu süzün. Eğer ilk suyu döktüğünüzde incirlerde bir acılık varsa su ekleyip bir kez daha kaynatmanız yararınıza olacaktır. Bundan sonra incirleri soğutma işlemine geçin. Soğuyan her incir tanesini sıkarak içindeki suyu akıtın. Daha sonra büyük bir tencereye 6 su bardağı suyu, şekeri ve limonu koyduktan sonra isteğinize göre karanfil, tarçın veya zencefil ekleyip kaynamaya bırakın. 10 dakika kaynayan bu suyun içine incirleri ekleyin ve bu aşamada sürekli olarak incirlerin üzerine bastırarak emdiği şekerli suyu salıp tekrar bu sudan çekmesini sağlayın. Orta ateşte bu tekniği uygulayarak yaklaşık 1 saat kaynatın. Reçelden iri köpükler çıkmaya başladığında kavanozlara dikkatlice doldurun. Reçellerin kavanozu vakumlayabilmesi için sıcakken kavanozlara doldurup kapağını kapattıktan sonra ters çevirin ve soğuduktan sonra ham incir reçeli sofralarınızda yemeye hazır hale gelir. Afiyet olsun. |