İncir Nerede Yetişir?
25 Temmuz 2024

İncir Nerede Yetişir?

İncir Nerede Yetişir

İncir, yüksek sıcaklık isteyen ve soğuğa karşı oldukça hassas olan bir meyvedir. Türkiye'de geniş yetişme alanlarına sahip olan incir, en çok Ege Bölgesi'nde, özellikle Küçük ve Büyük Menderes havzalarında, Aydın ve İzmir illerinde yetişir. Bu bölgelerde genellikle kuru incir üretimi ön plandadır. Marmara, Akdeniz, Karadeniz ve Güneydoğu Anadolu Bölgeleri ise daha çok yaş incir yetiştiriciliğine uygundur. Özellikle Aydın ili, incir ile özdeşleşmiştir.

İncir Fidanı Dikimi

İncir fidanlarının dikilmesi için 1-2 yaşında, sağlam ve gelişmiş fidanlar tercih edilmelidir. Fidan dikim işlemi sırasında, dikilecek yer işaretlenir ve çukurun açılması için dikim tahtası kullanılır. Bu yöntem, fidan sıralarının daha düzgün olmasını sağlar. Fidan çukurluğunun genişliği, toprağın verimliliğine göre değişiklik gösterebilir. Verimli topraklarda derinliğe fazla gerek duyulmazken, verimsiz ve kurak topraklarda çukurun derin olması gereklidir. Fidanların gelişim evresinde, kaliteli toprak ve gübre karıştırılarak gelişim daha verimli hale getirilebilir. Fidanların daha çok kış veya ilkbahar dönemlerinde ekilmesi önerilir. Kışı soğuk olmayan yerlerde sonbahar dikimi de yapılabilir.

Fidan Bakımı ve Budama

Fidanlar, dikimden hemen sonra veya sürgün vermeden önce istenilen taç yüksekliğinde uçları kesilir. Taze meyve üretiminde budama, ilaçlama kolaylığı sağlaması açısından alçaktan taçlama yapılmalıdır. Toprak sürekli yabancı otlardan temizlenmelidir. Yağış miktarının 550 mm'nin altına düştüğü yerlerde sulama yapılması gerekebilir. Bitkinin besin maddesi ihtiyacı karşılanmalıdır. Azot, bitkinin yaprak sayısını ve sürgün süresini artırır. Fosfor, incirde meyve iriliğini önemli derecede etkiler. Potasyum ise meyve kalitesi ve ürün miktarı üzerine etkilidir. Analizler sonucu gerek duyulursa suni gübreler kullanılabilir.

Türkiye'de İncir Üretimi

Türkiye, dünya incir üretiminde önemli bir yere sahiptir. Dünya taze incir üretiminin %23'ünü, dünya kuru incir üretiminin ise %54'ünü gerçekleştirmektedir. Yaklaşık olarak 30,000 çiftçi ve 250,000 kişi bu sektörde istihdam edilmektedir. Türkiye'nin kaliteli incir üretiminde öncü olması, dünya pazarında önemli bir konuma sahip olmasını sağlamaktadır.

Sonuç

İncir, yüksek sıcaklık isteyen ve soğuğa karşı hassas bir meyvedir. Türkiye, incir yetiştiriciliğinde dünya liderlerinden biridir ve özellikle Ege Bölgesi'nde yoğun olarak yetiştirilmektedir. İncir fidanlarının dikimi, bakımı ve budaması dikkatlice yapılmalıdır. Türkiye, dünya taze ve kuru incir üretiminde önemli bir paya sahip olup, bu sektör birçok kişi için istihdam sağlamaktadır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

İncir Havuç Kürü İbrahim Saraçoğlu

İncir Havuç Kürü İbrahim Saraçoğlu

İncir Dolması Tarifi ve Malzemeleri

İncir Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Muhallebili İncir Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Muhallebili İncir Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

İbrahim Saraçoğlu İncir Kürü

İbrahim Saraçoğlu İncir Kürü

İncir Kürü Tarifi ve Malzemeleri

İncir Kürü Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

İncir Kürü Nasıl Yapılır?

İncir Kürü Nasıl Yapılır?

Güncel

Taze İncir Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Taze İncir Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Dağ İnciri Türleri ve Özellikleri

Dağ İnciri Türleri ve Özellikleri