İncir Ağacı Türleri ve Özellikleri
23 Temmuz 2024

İncir Ağacı Türleri ve Özellikleri

İncir Ağacı

İncir ağacı, dutgiller familyasında yer alan, Ficus cinsine ait bir ağaç türüdür. Halk arasında "yemiş" olarak da bilinir. Türkiye'nin Ege ve Akdeniz bölgelerinde yaygın olarak yetişir ve 1,5 ila 6 metre arasında değişen yüksekliklere ulaşabilir. İncir ağaçları hem yabani olarak doğada bulunur hem de kültüre alınarak yetiştirilir.

İncir Ağacının Özellikleri

İncir ağacı, dişi ve erkek olarak iki farklı cinsiyette bulunur. Aynı ağaç üzerinde hem dişi hem de erkek nitelikli dallar bulunmaz. Dişi ağaçların meyveleri büyük, tatlı ve yenilebilirken, erkek ağaçların meyveleri küçük ve dişilerin meyveleri gibi yenilebilir değildir. Ancak erkek ağaçlar, tozlaşma için hayati öneme sahiptir. Genellikle birçok dişi ağacın yanına bir erkek ağaç dikilir ve tozlaşmayı "Mazı" adlı bir böcek sağlar.

İncir ağaçları Mart ve Nisan aylarında çiçek açarlar. Çiçekler, çukurlaşarak armut şeklini alır ve çiçek çanağının içinde etlenmiş bir şekilde oluşurlar. Olgunlaşma sürecinde çiçek tablası ve çeperi, çiçeğin taç yaprakları ile birlikte etlenip tatlılaşarak yalancı meyve olan incir ortaya çıkar. Gerçek incirler, esmer renkli ve sert çekirdeğimsi kısımlardır. Ortalama bir incir meyvesinin ağırlığı 65 gramdır ve ilk olgunlaşma Temmuz sonu ile Ağustos başı arasında gerçekleşir. Hasat süresi ise 40-45 gün sürer. İncir ağacı, sürgünlerinin ve sonbaharda kesilen dallarının toprağa dikilmesiyle üretilir. Türkiye'nin İzmir yöresi, en lezzetli incirlerin yetiştiği bölge olarak bilinir.

İncir Çeşitleri

  • Şeker inciri
  • Yediveren inciri
  • Kavak inciri
  • Sultan Selim inciri
  • Mor inciri
  • Patlıcan inciri

İncir Ağacı ve Meyvesinin Faydaları

  • Göğüs ağrılarını yumuşatır, öksürüğe ve nezleye iyi gelir.
  • İncir ağacının dallarından akan öz suyu, el ve ayakta oluşan siğil ve nasırı iyileştirir.
  • İncirden yapılan hoşaf, inatçı kabızlığı giderir ve bağırsakları yumuşatır.
  • İnciri çok tüketenlerde cinselliği ve şehveti azaltır.
  • Sürekli meyvesini yiyen kişiler kilo alabilir ve cilt rengi güzelleşir.
  • İncir, anason ile kaynatılıp her gün ılık içildiğinde romatizma rahatsızlıklarına iyi gelir.

Besin Değeri

Kurutulmuş incir, oldukça değerli bir besin kaynağıdır. Bu meyvenin içerdiği besin maddeleri arasında %30-40 oranında şeker ve A, B, C vitaminleri bulunur. İncir, aynı zamanda lif, kalsiyum, magnezyum ve demir gibi önemli mineraller açısından da zengindir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

İncir Nerede Yetişir?

İncir Nerede Yetişir?

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Ham İncir Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Ham İncir Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Kuru İncir Besin Değeri?

Kuru İncir Besin Değeri?

Ruyada İncir Yemek Rüya Yorumu ve Anlamı

Ruyada İncir Yemek Rüya Yorumu ve Anlamı

İncir Nasıl Kurutulur?

İncir Nasıl Kurutulur?

İncir Sineği Türleri ve Özellikleri

İncir Sineği Türleri ve Özellikleri