İncirin farklı bölgelerdeki yerel isimleri nelerdir?

Türkiye'nin farklı coğrafyalarında incir meyvesi, yöresel lehçeler ve kültürel zenginliklerle harmanlanarak çeşitli isimlerle anılıyor. Ege'de "yemiş", Karadeniz'de "cırıcık", Doğu Anadolu'da "incür" olarak bilinen bu kadim meyve, dünyada da farklı dillerde farklı seslerle hayat buluyor.

20 Kasım 2025
İncirin Türkiye'deki Yerel İsimleri

  • Yemiş (Ege ve Marmara bölgelerinde yaygın)
  • Cırıcık (Trabzon ve Rize çevresinde)
  • İncür (Kars ve Ardahan gibi Doğu Anadolu illerinde)
  • Kürt inciri (Güneydoğu Anadolu'da)
  • Ballıdar (Muğla ve çevresinde)

Dünyadaki Yerel ve Yaygın İsimleri

  • Fig (İngilizce)
  • Higo (İspanyolca)
  • Fico (İtalyanca)
  • Feige (Almanca)
  • Figue (Fransızca)
  • Anjir (Farsça ve Urduca)
  • Tin (Arapça)
  • Atti pazham (Tamilce)
  • Anjeer (Hintçe)
  • Smokva (Hırvatça ve Sırpça)

Önemli Not

İncir, Ficus carica bilimsel adıyla bilinen bir meyvedir ve dünya çapında 700'den fazla çeşidi bulunmaktadır. Yerel isimler bölgeden bölgeye değişiklik gösterebilir.

Yeni Soru Sor / Yorum Yap
şifre
Sizden Gelen Sorular / Yorumlar
Çok Okunanlar
Kuru İncir Besin Değeri?
Kuru İncir Besin Değeri?
Haber Bülteni
;