Dikenli İncir Dikenli incir, ülkemizde hemen hemen her yöresinde görülebilen, özellikle Ege ve Akdeniz bölgelerinde daha sık rastlanan yabani bir bitkinin meyvesidir. Hasat döneminde birçok yerde satışa sunulan dikenli incir, doğada kendiliğinden yetişen kaktüs türü yabani bir bitkidir ve başta sindirim sistemi olmak üzere birçok yararlı yönü ile bilinmektedir. Her yaş grubunca tercih edilmekte olan dikenli incir genellikle soğuk olarak tüketilmektedir. Satıcılar tarafından buz parçaları içerisinde, yoğun dikenleri olduğundan dolayı soyularak servis edilmektedir. Dikenli incir, Hint inciri olarak da bilinir ve anavatanı Güney Afrika'dır. Kıraç alanlarda, kurak ve kireçli topraklarda yetişen dikenli incirin meyvesi, kabuğundan özenle çıkarılarak tüketilir. Ayrıca, bu bitkinin yapraklarından çıkarılan özüt, doğal kozmetik sektörünün gözde maddesi haline gelmiştir. İçerdiği mineraller ve vitaminler sayesinde kozmetik sanayicileri, kabuğunu kaynatarak elde ettikleri özütü nemlendirici ve cilt bakım ürünlerinde kullanarak ürünlerini kaliteli ve güvenli bir şekilde piyasada tutmaktadırlar. Dikenli incir yaprağından elde edilen özütün en büyük özelliği, nem oranının çok yüksek olması ve suyu uzun sürede bünyesinde tutabilmesidir. Bu sayede bitkisel ürün, cilde uygulandığında uzun süre nemi içerisine hapsederek ciltte oluşabilecek deformasyonları (kırışma, çizikler, lekeler vb.) önler. Dikenli incir özü içeren bitkisel ürünler, cildin daha sıkı, genç, canlı ve parlak görünmesini sağlar. Dikenli İncirin Faydaları Nelerdir? Dikenli incirin, bağırsak alışkanlığını düzenleyen, sindirim sistemini rahatlatan, kabızlık sorununu hızlı ve kalıcı çözümlerle sonlandıran mucizevi bir bitki olduğunu da vurgulayabiliriz. İçerisinde bulunan vitaminler ve mineraller sayesinde vücutta ilaç kadar etkilidir. Dikenli incir, C vitamini yönünden zengin olduğu için bünyeyi zinde tutar ve vücut direncini artırır, bu nedenle özellikle sınav hazırlığında olan gençlerimiz için eşsiz bir meyvedir. Ayrıca, dikenli incir düşük kalorili olduğu için ve tokluk hissi yarattığı için diyet yapanlar için de ideal bir meyvedir. Diyet yapan bir kişi, günde 3-4 dilim dikenli incir tüketebilir. Günümüzde birçok kozmetik üreticisi, yaşlanma karşıtı bitkisel ürünlerin içerisinde en önemli etken maddenin dikenli incir meyvesinden elde edilen özüt olduğunu ortaya koymaktadır. Dikenli İncirin Özellikleri Nelerdir?
Dikkat Edilmesi Gerekenler Dikenli incirin dikenli çıkıntılarına dikkat etmek önemlidir, çünkü temas ettiğinde deriye zarar verebilir. Ayrıca, bazı bölgelerde dikenli incir türleri istilacı bitki olarak kabul edilmekte ve doğal ekosistemlere zarar verebilmektedir. Dikenli incir, hem besin değeri hem de ekolojik faydaları nedeniyle bazı bölgelerde yetiştirilen ve kullanılan önemli bir bitki türüdür. |